| Privacitat | Nota legal |
Medicina per a viatgers
Medicina per a viatgers

Informació mèdica

Web Mèdic Acreditat. Veure més informació

Diarrea del viatger

Sol ser una malaltia benigna, autolimitada, que sovint s’esdevé al cap d’una setmana de viatge.

Quan una persona va d’un país a un altre, especialment si hi ha diferències climàtiques, socials i sanitàries, és molt probable que presenti diarrea. En el 80% dels casos és produïda per bacteris. També poden ser víriques. Factors que contribueixen a patir la diarrea del viatger són: els menjars inhabituals, canvis en els hàbits de vida, virus (adenovirus i rotavirus) i canvis en la flora intestinal. Si la diarrea és crònica i aquosa, sol ser deguda a paràsits: amebosi i giardiosi o, ocasionalment, per l’esprue tropical.

Els símptomes són diarrea aquosa, que pot comportar deu o més deposicions al dia, sovint acompanyada de dolor espasmòdic abdominal i nàusea, a vegades de vòmits i, infreqüentment, de febre. A part de la debilitat i la deshidratació, no solen haver-hi manifestacions sistèmiques d’infecció. La malaltia sol curar-se espontàniament en 1-5 dies, però un 10% de casos romanen simptomàtics durant 1 setmana o més i en un 2% durant un mes.

La prevenció es basa en mesures de tipus general, com ara evitar el menjar fresc i l’aigua potencialment contaminada, i en mesures específiques. Aquestes es reserven per persones afectes de malalties inflamatòries intestinals, infecció pel virus de la immunodeficiència humana o VIH, diabetis, insuficiència cardíaca, la gent gran, els que reben medicaments immunosupressors, o els que per les seves activitats no poden perdre ni un dia. En aquest casos, la millor estratègia és que el viatger s’endugui un antibiòtic apropiat: ciprofloxacina, 500-750 mg, o azitromicina (1000 mg); i l’antidiarreic inhibidor de la motilitat intestinal: loperamida, 2 mg. Si presenta la diarrea del viatger ha de prendre Fortasec/Loperamida, d’entrada 4 mg (2 càpsules de 2 mg) i una càpsula de 2 mg després de cada deposició diarreica, sense passar de 16 mg (8 càpsules de 2 mg) al dia i l’antibiòtic ciprofloxacina, una dosi de 750 mg. Si es tracta d’una embarassada, o d’un viatger en zones on el gèrmens són resistents a la ciprofloxacina, l’antibiòtic a prendre és l’azitromicina, una dosi de 1000 mg. Si la diarrea persisteix o és molt severa, amb presència de febre o sang a la deposició (disenteria), cal prosseguir el tractament antibiòtic 3-5 dies. Si s’ha emprat el ciprofloxacina, cal seguir-la a dosi de 500 mg dues vegades al dia i si s’ha emprat l’azitromicina, cal seguir-la a dosi de 500 mg, una vegada al dia. Una alternativa és un antibiòtic nou que no s’absorbeix, la rifaximina, 200 mg, tres vegades al dia o 400 mg dues vegades al dia, durant 3 dies. Amb aquesta pauta de tractament la majoria de casos de diarrea del viatger se solucionen. Si hi ha febre elevada o disenteria, els antidiarreics inhibidors de la motilitat intestinal, Fortasec/Loperamida, estan contraindicats. En aquests casos i si hi ha deshidratació, la rehidratació amb sèrum oral, que ve presentat en forma de paquets que conten les salts que s’han de dissoldre en aigua, són necessaris.

La ciprofloxacina està disponible a Catalunya amb els noms de: Baycip®, Belamicina®, Catex®, Cetraxal®, Ciproctal®, Ciprofloxacino com especialitat farmacològica genèrica o EFG, Cunesin®, Doriman®, Estencia®, Felixene®, Giroflox®, Globce®, Huberdoxina®, Piprol®, Plenolyt®, Quipro®, Rogoran®, Sepcen®, Septocipro®, Tam® i Ultramicina®.

L’azitromicina està disponible en presentació de 1000 mg a Catalunya amb els noms de: Pefloden®, Vinzam®, Zentavion® i Zitromax®.

La loperamida està disponible a Catalunya amb els noms de: Elisan®, Fortasec®, Imodium®, Loperamida com especialitat farmacològica genèrica o EFG, Loperan®, Loperkey®, Protector®, Salvacolina® i Taguinol®.

disseny web i marqueting online: disseny web