| Privacitat | Nota legal |
Medicina preventiva
Medicina preventiva

Què és la Medicina Preventiva?

Prevenir la malaltia és molt més convenient que no pas caure malalt i haver d’efectuar un tractament.

Hi han tres tipus de prevenció mèdica:

  1. Primària.
  2. Secundària.
  3. Terciària.

Prevenció primària:

Consisteix en evitar caure malalt a base de sostreure o disminuir els riscos de malaltia, per exemple, deixar de fumar o no començar a fumar; vacunar-se.

Prevenció secundària:

Consisteix en detectar precoçment les malalties, quan encara s’hi és a temps per curar-les completament, per exemple: fer l’exploració ginecològic i la prova de Papanicolau per detectar precoçment el càncer de coll de matriu i extirpar-lo abans que proliferi. També forma part de la prevenció secundària evitar que una malaltia que ja s’ha sofert torni a presentar-se, per exemple després d’un infart de miocardi fer un tractament per que no torni a presentar-se.

Prevenció terciària:

Consisteix en limitar l’impacte d’una malaltia ja establerta, per exemple: fer una tumorectomia  (extirpació d’un tumor) maligne de mama i radioteràpia per evitar que un càncer de mama s’estengui.

Mortalitat evitable a Catalunya

L’any 2010 es van produir a Catalunya 59.057 defuncions, de les quals 8.412 es podien considerar evitables. Amb aquestes dades i els valors de població de Catalunya es pot considerar que 113,4 defuncions per 100.000 habitants i any serien evitables, més en els homes que en les dones (147,0 i 80,5, respectivament).

La mortalitat evitable va créixer l’any 2010 per primera vegada des de l’any 1999.

Va disminuir tant en les dones com els homes la mortalitat evitable per malaltia cerebrovascular (atac de feridura o accident vascular cerebral) i, entre els homes, per càncer de pulmó.

Va augmentar tant en els homes com en les dones la mortalitat per la resta de causes externes. Entre els homes va augmentar el suïcidi. Entre les dones ha anat augmentant la mortalitat per càncer de pulmó.

Aquesta dades les proporciona Observatori del Sistema de Salut de Catalunya.

Serveis mèdics preventius de gran valor

En base a la seva eficiència i poca utilització, i en un context anglosaxó però que s’intueix clarament aplicable a nosaltres, els serveis de medicina preventiva amb el major potencial per aportar millora o amb més valor afegit són: comentar la presa de dosis baixes d’aspirina en els pacients amb risc cardiovascular elevat, aconsellar a tothom que deixi de fumar, vacunar els infants, cribratge (cribratge significa examen sistemàtic d’un grup de població per detectar un risc o una malaltia) de problemes de visió en la gent gran, cribratge del consum excessiu d’alcohol en els adolescents i en els adults, cribratge del càncer de còlon en la gent gran, cribratge de la infecció genital pel germen clamídia en les dones joves, i vacunar la gent gran contra les infeccions invasives creades pel germen pneumococ (És un germen que causa pulmonia, meningitis, invasió de la sang o bacterièmia i altres).

Consulta on-line

Informació mèdica

Web Médica Acreditada. Ver más información
disseny web i marqueting online: disseny web