| Privacitat | Nota legal |
Medicina preventiva
Medicina preventiva

Informació mèdica

Web Mèdic Acreditat. Veure més informació

Prevenció d'accidents i violència

Els traumatismes han estat la causa de pèrdua d’anys de vida més important en pacients de 65 anys o menys.

A Catalunya els accidents de trànsit sumats als suïcidi han estat la causa més important de mort prematura i evitable.(1) Els homicidis, comparat amb el que passa a Estats Units és una causa de mortalitat violenta, en termes mèdics, afortunadament poc freqüent.

Considerarem aquí els accidents de trànsit, els laborals i la violència.

Accidents de trànsit

Els accidents de trànsit de trànsit han estat la causa principal de mort en les dones i els homes de 15 anys als 34 anys i la segona entre els 35 anys als 44 anys.(2)

Els accidents de trànsit han estat la causa més important de mort prematura evitable amb una mitjana d’anys de vida perduts de 34,7 en els homes i 32,4 en les dones.(1)

Els següents recursos salven vides:

  • Cinturó de seguretat
  • El casc en els motoristes i ciclistes
  • El coixí de seguretat (airbag), protegeix els adults però no els nens
  • No usar el telèfon mòbil mentre es condueix
  • No conduir sota els efectes de l’alcohol

Accidents laborals

La taxa de sinistralitat laboral mortal a Catalunya per 100.000 treballadors i any és manté al voltant de 5. La greu, lleu i total baixava any darrera any però ha tornat a augmentar. De 7.545,42 casos per 100.000 treballadors i any l’any 1998 s’havia passat a 3.042,17 l’any 2012 i a 9.077,25 els darrer any.(3)

Violència

Per violència domèstica comesa sobre menors –edat entre 0 anys i 17 anys–, a Catalunya, l’any 2021, es van atendre 1.977 casos, quatre d’ells van morir, tres nenes i un nen, i es van fer 1725 denúncies. Les noies adolescents en pateixen molt més que els nois adolescents.(4)

Les víctimes mortals per violència masclista en l’àmbit de la parella a Catalunya durant l’any 2021  van ser nou, en dos casos hi havia denúncia abans de la mort, el nombre de víctimes ateses van ser 14.078.(5)

Les víctimes per violència domèstica sobre gent gran, de 65 anys o més, a Catalunya, durant l’any 202, van ser 1.188entre elles dues de mortals, dues dones.(6)

Referent a la violència masclista, cal sospitar-la quan les explicacions sobre lesions són inconsistents, tardança en cercar assistència, visites perdudes, moltes anades a Urgències, retard en l’atenció prenatal, afecte inapropiat, parella massa atenta i reticència a ser examinades. Cal crear un ambient de complicitat i evitar la pressió per a obtenir una resposta, un cop creat aquest ambient, pot requerir més d’una visita, hi ha algunes preguntes o qüestionaris que ajuden a detectar-la:(7)

  • Se sent segura en la seva relació de parella?
  • Ha tingut una parella que l’hagi amenaçat, agredit o li hagi fet sentit por?
  • Els seus amics saben que l’ha agredit?
  • Té un lloc segur on anar i els recursos necessaris, en cas d'emergència?

Referències

1.        La mortalitat i el procés de final de la vida.  Pla de salut de Catalunya  a l’horitzó 2010 Informe de salut a Catalunya Avaluació dels objectius de salut: Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.; 2008.

2.        Borrell C, Benach J. Mortalitat per lesions (principalment per accidents en vehicles de motor i sobredosi de drogues). Les desigualtats en l’estat de salut i la malaltia a Catalunya. In: Editorial Mediterrània, editor. Evolució de les desigualtats en la salut a Catalunya Informe CAPS-Fundació Jaume Bofill. Barcelona2006. p. 97-100.

3.        Estadística d'accidents de treball gencat;  [Available from: https://observatoritreball.gencat.cat/ca/ambits_tematics/qualitat_treball/sinistralitat/estadistica_accidents_treball/.

4.        Dades sobre violència domèstica - menors. Any 2021: gencat;  [Available from: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/seguretat/violencia_masclista/estadistica-sobre-violencia-masclista-domestica/dades-atencio-policial/.

5.        Dades violència masclista - dones. Any 2022: gencat; 2022 [updated 24 de març de 2022. Available from: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/seguretat/violencia_masclista/estadistica-sobre-violencia-masclista-domestica/dades-atencio-policial/.

6.        Dades violència domèstica - gent gran. Any 2021: gencat; 2022 [updated 17 de gener de 2022. Available from: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/seguretat/violencia_masclista/estadistica-sobre-violencia-masclista-domestica/dades-atencio-policial/.

7.        Amy W. Intimate partner violence: Diagnosis and screening. In: Elmore JG, Kunins L, editors. UpToDate, Waltham, MA. (accedit el 19 d'abril de 2022).

disseny web i marqueting online: disseny web